2007 november - Op 17 november j.l. gaf Fred Eagelsmith een concert in Paradiso in Amsterdam. Jelle Elgersma (archivaris) was tijdens het concert aanwezig.Jelle met Fred Eaglesmith
Fred Eagelsmith was bereid om met zijn familielid op de
foto te gaan.

Fred Eaglesmith (geboren als Frederick John Elgersma in Caistor Centre, Ontario op 9 juli 1957) is een Canadese singer-songwriter.

Eaglesmith was een van de negen kinderen van een streng gelovig boerengezin in het zuiden van Ontario. Eaglesmith herinnert zich dat hij in zijn jeugd op een van twee plekken was: aan het werk op de boerderij of op weg naar de kerk. Op zijn tiende zag hij Elvis Presley op TV, en die dag schreef hij zijn eerste liedje. Als tiener lifte hij op goederentreinen naar het westen van Canada, waar hij begon met optreden en het zingen van zijn eigen liedjes.

Fred Eaglesmith is inmiddels haast een levende Americana legende. Regelmatig is hij vergeleken met grootheden als Hank Williams, Johnny Cash en Bruce Springsteen, maar hij haalt er zijn schouders bij op. Fred Eaglesmith doet alles toch net anders en op zijn eigen manier.

Repertoire
Veel van Eaglesmiths liedjes hebben betrekking op machines en voertuigen als treinen, tractors, vrachtwagens, auto’s en motoren. Het plattelandsleven, honden, wapens, drank en het harde bestaan als boer zijn andere thema’s in zijn werk. Ook gaan de liedjes over de teloorgang van de kleine boerenbedrijven.

Fred Eaglesmith in concertDe liedjes van Eaglesmith zitten vol met stakkers die te maken krijgen met mislukte liefdes of verlies van hun inkomen, en met slimme boeren. Het zijn in feite allemaal korte verhalen, vol met onbetrouwbare vertellers en onverwachte wendingen.

Tijdens optredens vertelt Eaglesmith tussen de liedjes door lange, amusante verhalen. Sommige critici noemen hem daarom een country-cabaretier.
Op tournee in Nederland gaat het dan over de kleine glazen bier, zijn verbazing dat er in plaats van melk creamer bij de koffie wordt geserveerd terwijl er zoveel koeien rondlopen, en zijn voorkeur voor de Febo. Mensen die door zijn verhalen of liedjes heen praten worden publiekelijk te kakken gezet.

Eaglesmith zingt geen covers en heeft een afkeer van de gewoonte in Nashville om met andere sterren samen een plaatje te maken. Dat neemt niet weg dat hij soms met anderen nummers schrijft, zoals Love and a .45 met Chris Knight. Ook zijn er inmiddels een paar tribute-CD's gemaakt waarop zowel fanatieke fans (zogenaamde Fredheads), alsook gevestigde artiesten zijn werk uitvoeren.

Fred in Nederland
Eaglesmith lijkt een speciale band met Nederland te hebben: zijn gereformeerde opa Rintje verruilde in 1939 Friesland voor Canada. In de documentaire There Ain't No Easy Road die Huib Stam in 2002 over Eaglesmith maakte, wordt verslag gedaan van Eaglesmiths eerste bezoek aan het Friese kerkdorp Schraard waar veel Elgersma’s (en ook zijn opa) vandaan komen. Zijn beeld van Nederlanders als harteloze mensen dat hij zich in zijn jeugd gevormd had, moest hij behoorlijk bijstellen toen hij in Friesland als een verloren zoon werd onthaald.
Eaglesmith heeft ook in Nederland fanatieke fans die Fredheads worden genoemd en die - als het enigszins mogelijk is - alle optredens bezoeken.