Favorieten
Code

Schraarder Elgersma's

De naam Elgersma is al zeer oud. Het eerste familielid dat in de boeken genoemd wordt is in 1407. Van welke Elgersma stam hij is kan men niet achterhalen. Men heeft tot op heden nog geen verbanden kunnen leggen tussen de verschillende Elgersma stammen.

De oudst bekende Elgersma's woonden in de 15e eeuw op Elgersma State in Boer, een dorpje dicht bij Franeker. Dit was Douwe Elgersma geboren 1480. Register van de Aanbreng 1514 op Elgersma State te Boer. Kinderen uit dit huwelijk Taecke Douwes plm. 1510.

Volgens onderzoek van R. S. Roorda (van de Fryske Akademy) stammen de twee broers Anne en Haye die in 1811 in Schraard de naam Elgersma aannamen van deze Elgersma's af.

Elgersma's zijn ondernemende mensen, die niet gauw moeilijkheden uit de weg gaan. Verhuizen zit de familie in het bloed. Ze zijn uitgezworven over de hele wereld. Het gros (40%) van de Elgersma's woont in Amerika.

Op 11 april 1953 wordt in 'De Kroon' in Leeuwarden door een aantal mensen de Elgersma vereniging opgericht. Deze wordt later omgezet in de Elgersma Stichting. Oprichting familieblad
'De Ielstekker'.

De Elgersma Stichting is ook in het bezit van een archief. Jelle Elgersma (archief beheer) in Sneek verzamelt alles over de Elgersma familieleden. Uw bijdragen kunnen hierheen worden gestuurd.

De Elgersma's zijn in het bezit van een eigen wapenschild. Dit wapenschild is afgedrukt op de openingspagina van de website. Hier zijn we als Elgersma's erg trots op. Het is mogelijk om een tegeltje met het wapen er op in bezit te krijgen. De Elgersma's hebben ook een Elgersma lied.

De Elgersma Stichting is erg geïnteresseerd in uw foto's en verhalen over de familie.
Hebt u foto's of verhalen, of wilt u uw levensgeschiedenis kwijt. Stuur het naar Jelle Elgersma in Sneek (zie Contact). Wij verzamelen en archiveren alles over de familiegeschiedenis.

Voor de Elgersma familie stamboom met het uitgebreide namenregister moet u op de website van
Onno Elgersma zijn.